
Koniks in de uiterwaarden van het gebied tussen Amerongen en Wageningen
Zondagmorgen stuitte ik per ongeluk op de kudde Koniks. Ik ben uit de auto gestapt en heb er een half uurtje naar staan kijken. Deze paardjes staan toch een stuk dichter bij de natuur dan de onze, onze ijslander merrietjes Freyja en Spök hebben wel dezelfde wildkleur, maar zijn duidelijk anders van bouw.
Uit de verhalen van een hoefsmid had ik begrepen dat de Koniks voor het bekappen met een kalmeringsmiddel behandeld moeten worden, omdat ze anders zo gestresst raken tijdens het bekappen dat een kalmeringsmiddel niet meer werkt als dat later wordt gegeven. Ik verwachtte dan ook redelijk afstandelijke paarden.
Als je ze een poosje observeert, merk je op dat ze je constant in de gaten houden, maar er blijft wel rust in de kudde. Ze zijn behoorlijk nieuwsgierig en op een gegeven moment kwam er eentje eens kijken wat ik stond te doen. Op één van de foto's besnuffelt hij zelfs mijn hand.
Er loopt een hengst bij de kudde. Na een poosje kreeg ik in de gaten dat één van hen duidelijk de leidende merrie van de kudde was. Ze bleef, weliswaar vrij ontspannen, constant rondkijken en was alerter dan de andere merries. Het was de merrie met het jongste veulen. Het jongste veulen heeft een wat andere vacht dan de anderen, de vacht krult enigszins. Een paar van de dieren hebben een klein kolletje, het is me niet eerder opgevallen bij foto's van Koniks en ook niet bij een eerder bezoek aan de kudde, dat ze ook kleine aftekeningen aan het hoofd kunnen hebben.
Als ik de veulens vergelijk met ons veulen Spök, merk ik dat deze veulens meer in de buurt van de moeders blijven dan ons eigen veulen (inmiddels jaarling). Ze verschuilen zich achter de merries bij de geringste verandering in hun omgeving, maar blijven heel nieuwsgierig. Leuk om te zien dat er een aantal veulens in de kudde lopen met behoorlijk wat leeftijdsverschil. De rangorde is duidelijk, waardoor er ook rust in de kudde kan zijn.
Voor wie het leuk vindt, klik op http://www.desakkersbendeonline.tk en ga naar het weblog van Amerongen, hier vind je een fotoverslag van de kudde in het archief van october 2006.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home